Çölyaklılari Misafir Etmek

   Çevrenizde çölyaklı arkadaşlarınız var ve onları evinizde ağırlamak istiyorsanız ama ne ikramlar hazırlayacağım ben diye düşünüyorsanız bu yazım sizler için...

   Öncelikle yemek yapmaya başlamadan bazı olmazsa olmazlarimiz var. Kullandığımız tahta kaşık ve teflonlari kullanmiyoruz.(granit,seramik,cam,plastik metal vs de sıkıntı yok).Ayrıca fırınımızı çok çok iyi temizleyeceğiz ya da misafirimizi ağırlarken fırın yemekleri yapmayacağız. Diğer önemli bir nokta da glutene değmiş kaşık,bıçak vs seyleri ellerimiz de dahil olmak uzere yikamadan glutensiz yemeklere değdirmeyeceğiz. (Okurken insana daha zor geliyor farkındayım ama yaparken o kadar da zor olmuyor). Unutmayin bir çölyaklı için glutensiz yemekten daha önemli olan şey çapraz bulaşmadir.
   
       Peki ne yer bu çölyaklilar?  Öncelikle çorbadan başlayalım. Çorba da un kullanıyorsanız buğday unu yerine glutensiz diger unlari kullanabilirsiniz. Kentonun fasulye unu,kirmizi mercimek unu ve nohut unu glutensizdir. Mercimek corbasi yaparsaniz icine koyacaginiz patates kıvam verecektir una gerek kalmaz. 

      Tencere yemekleri de çölyaklikarin rahatça yiyebileceği yemekler arasinda.  Bakliyatlar iyice yıkandıktan sonra pişirilirse serbest.Tavuk islenmemis olursa serbest. Yani hazir tavuk nugget sinitzel vs yasak. Et yemekleri de çölyaklilar icin serbest.

  Karnıyarık,patates oturtma,patlican oturtma vs yemekleri tencerede yapabilirsiniz. Ama unutmayin teflon olmayacak o tencerede.
    
     Pilava sehriye koymadiginiz sürece o da çölyaklıların yiyebilecekleri arasinda. Tekrar hatirlatiyorum gluten degmis bir teflon ya da tahta kaşık yasak.

   Salatalarda serbest çölyaklikar için mevsim salatası yapabilirsiniz ya da patates salatasi ve ya havuc salatası... İçine bulgur koymadığınız sürece dolma,yaprak sarma da serbestler arasinda...

        Kızartmalar da serbest çölyaklılara ama lütfen glutene degmis bir yağınız varsa ayni yağda kızartmayın.  Mesela sigara böreği kızartmışsanız o yağda patates kızartmayın. Yağımız temiz olmalı.
 
  Tatlı olarak ne yapacagim diye düşünürseniz de kabak tatlısı ya da princ unu koymazsaniz(glutensiz pirinç unlari var onlari kullanabilirsiniz) sütlaç  yapabilirsiniz.

   Çiğ kuruyemisler de çölyaklilar icin serbest ancak pakette çig satılanlardan bahsetmiyorum.  Onlarda da capraz bulasma riski olabiliyor. Mısır patalatacaksaniz önce yıkayıp kurulayin ve o şekilde patlatın.

        Meyveler de rahatlıkta tüketilebilenler arasında..

     Ve lütfen aman bir kerecik ye ya da haaa bunu da mi yiyemiyorsun veya da ammma da titizlendi arkadaş diye düşünmeyin. Çölyaklıların yaptığı naz degildir. En ufak bir kacakda ciddi tahribatlar ortaya çıkabilir.
 
         Asagidaki listede en cok kullanılacak ürünlerin glutensiz markalari var umarim işinize yarar...

    Bağdat Baharat.(Karişimlar, Köfte Bahari ve Köri dişindaki baharatlar.)

GAZLI  iÇECEKLER:  Coca-cola. Fanta Sprite. Yedigün
KESME SEKER: Bal Küpü
KONSERVELER: Penguen Konserve
KREMA : Aynes Sakipağa Krema Sek Krema Yörsan Krema Yörükoğlu Krema
LIMON SOSU Fersan Limon Sosu
LiMONATA : Doğanay Uludağ.
MARGARiN: Becel Sana. Trakya Birlik Birma bitkisel Margarin Cocofina Hindistan Cevizi Yaği
NAR EKŞİSİ A.O.Ç.Nar Ekşisi Babamın Bahçesi Nar Ekşisi Fersan Nar Ekşisi Olive Farm Nar Ekşisİ Sade Organik Nar Ekşisi
NAR AROMALi SOS: Öncü
SALÇALAR : Akfa Dardanel Domates Salçasi Kilye Olca (domates ve biber salçasi).Öncü (domates, aci ve tatli biber salçasi). Penguen (domates ve biber salçasi) Tamek Domates Salçasi Tat (domates, aci ve tatli biber salçasi).Trilye.Tukaş Domates Salçasi
SiRKE : Fersan Elma Sirkesi Fersan Üzüm Sirkesi Fersan Modena Balsamik Sirkesi Olive Farm Organik Sirke Tariş.
SÜTLÜ  TATLILAR Marketlerde Satilan Danette çeşitleri. Eker  Sütlü  Tatlilari     (HÖŞMERiM ve PROFiTEROL dişinda)
TAVUK : (işlenmemiş olmasi koşuluyla)Beypiliç Erpiliç Has Tavuk Keskinoğlu Mudurnu
TEREYAGI: Aynes A.O.Ç. Tereyaği Bakraç Tereyaği Çayirova Tereyaği Dalgiçlar tereyaği Eker Tereyaği Gürsüt Tereyaği Kaanlar Tereyağı Kebir Tereyaği Muratbey Tereyaği Otat Tereyaği Sakipağa Tereyaği Sek Tereyaği Sütaş Tereyaği Yörsan Tereyaği Yörükoğlu Tereyağı
YOGURT Aynes Yoğurt Atatürk Orman Çiftliği Yoğurt Bakraç Yoğurt Baltali Yoğurt Çayirova Yoğurt. Dalgiçlar Yoğurt Danone Yoğurt    (ACTİVİA Gluten İÇERİYOR) Dikkatle okuyun etiketleri. Eker Yoğurt Gürsüt Yoğurt itimat Yoğurt Kebir Yoğurt Otat Yoğurt Özgüllü yoğurt Pinar Rani Çiftliği Doğal Keçi Yoğurdu Sakipağa Yoğurt Sek Yoğurt Sütaş Yoğurt (meyveli yoğurtlar hariç) Yörsan Yoğurt Yörükoğlu Yoğurt
        Bunlar da kullanabildigimiz unlar arasinda...

Yorumlar