İlk yazimda Çölyak ile ilgili genel bilgiler vermistim. Instagramda dikkat edilmesi gereken hususlari zaman zaman yazıyorum ama bir baslik altinda burda toparlamak istedim.Yazdığım bilgiler benim de internetten araştırıp defterime not aldığım bilgiler. Çok sorular geliyor bununla ilgili. Yeni tanısı konulan hastalar için faydasi olacağını düşünüyorum.
Öncelikle zaten buğday,arpa,yulaf,cavdar içeren ürünlerin kullanılmayacagını artık herkes biliyor...
Yemeklerin içeriği kadar mutfakta glutenle temas olmaması da cok önemidir. Glutenle bulasma olmamalidir; ekmek kırıntıları sıçramamalı, unlu gıdaların kızartıldigı yagda pisirilmemelidir.Unlu bir yemekte kullanilan ayni kasik/bicak vs yikanmadan kullanilmamalidir.Ayni ızgara da iyice temizlenmeden pisirilmemelidir. (ornek kofte ile ayni yerde pisirilmemelidir) kisacasi unlu bir "zerre" bile yemege karismamalidir.
Kasaplardan,marketlerden hazir kiyma almamaliyiz.Bazi kiyma makinalarinda hazir kofte hazirlamak amaciyla ekmek de cekilebiliyor.
Kesinlikle hazir misir ekmegi alinmamalidir. Katkisiz, saf misir unundan bile yapilmis olsa glutenli ekmeklerle ayni yerde pisirildiginden capraz bulaşma nedeniyle glutenli hale gelir.
Acik bufe gibi yemeklerde servis kasiklari diger yemeklerde de kullanilabilmektedir. Bu gibi durumlarda kasiklar karismadan servisinizi almanizda fayda var.
Mutfakta gluten iceren ve icermeyen gidalar ayri yerde saklanmalidir. Unun tozlari ucabikdiginden ayni firinda yemek pisirilmeden önce temizlenmelidir. Ekmek makinesi kullaniliyorsa sadece glutensiz urunlere ayrilmalidir.
Teflon,tahta kasik gibi mutfak aletlerini ne kadar temizlesenizde gozeneklerinde gluten kalintilari kalma risli oldugundan bunlar ayri olmalidir.
Hazir salca, konserve, hazir corba, soslar, bulyon gibi gidalarda gluten kivam verici olarak kullanildigindan bunlar tuketilmemelidir.
Sirke, cikolata, sakiz, ketcap, mayonez, dondurma gibi gidalarin bazilarinda gluten bulunabilmektedir. Bunlar yenilmeden önce ureticisine danisilmalidir.
Tuzlu kuruyemisler glutenle yapistirilmaktadir. Acikta satilmayan, teyid veren firmalarin tuzsuz kuruyemislerini yiyebilirsiniz.. Soslu kuruyemisler de yasaktir.
Kenarlari yapiskanli mektup zarflarinda da gluten oldugu unutulmamalidir.
Kozmetikler ve sampuanlarda yer alan glutenin agiza kacma riski oldugundan bu malzemelrinde glutensiz olanlarinin secilmesi gerekir.
Bir sonraki yazimda kreste nelere dikkat ediyoruza deginecegim.. gorusmek uzere...
Kasaplardan,marketlerden hazir kiyma almamaliyiz.Bazi kiyma makinalarinda hazir kofte hazirlamak amaciyla ekmek de cekilebiliyor.
Kesinlikle hazir misir ekmegi alinmamalidir. Katkisiz, saf misir unundan bile yapilmis olsa glutenli ekmeklerle ayni yerde pisirildiginden capraz bulaşma nedeniyle glutenli hale gelir.
Acik bufe gibi yemeklerde servis kasiklari diger yemeklerde de kullanilabilmektedir. Bu gibi durumlarda kasiklar karismadan servisinizi almanizda fayda var.
Mutfakta gluten iceren ve icermeyen gidalar ayri yerde saklanmalidir. Unun tozlari ucabikdiginden ayni firinda yemek pisirilmeden önce temizlenmelidir. Ekmek makinesi kullaniliyorsa sadece glutensiz urunlere ayrilmalidir.
Teflon,tahta kasik gibi mutfak aletlerini ne kadar temizlesenizde gozeneklerinde gluten kalintilari kalma risli oldugundan bunlar ayri olmalidir.
Hazir salca, konserve, hazir corba, soslar, bulyon gibi gidalarda gluten kivam verici olarak kullanildigindan bunlar tuketilmemelidir.
Sirke, cikolata, sakiz, ketcap, mayonez, dondurma gibi gidalarin bazilarinda gluten bulunabilmektedir. Bunlar yenilmeden önce ureticisine danisilmalidir.
Tuzlu kuruyemisler glutenle yapistirilmaktadir. Acikta satilmayan, teyid veren firmalarin tuzsuz kuruyemislerini yiyebilirsiniz.. Soslu kuruyemisler de yasaktir.
Kenarlari yapiskanli mektup zarflarinda da gluten oldugu unutulmamalidir.
Kozmetikler ve sampuanlarda yer alan glutenin agiza kacma riski oldugundan bu malzemelrinde glutensiz olanlarinin secilmesi gerekir.
Bir sonraki yazimda kreste nelere dikkat ediyoruza deginecegim.. gorusmek uzere...
Merhaba, blogunuzu yeni keşfettim izlemeye aldım hemen :) blogum ilginizi çekerse banada beklerim :)sevgiler
YanıtlaSilTesekkur ederim... tabiki de hemen bakiyorum 🤗
SilGlüten hasımato tiroidinde de etkili. Aslında çok fazla hastalığın sebebi olarak gösteriliyor. Ben ve 2 çocuğumda hasimatolu. Bu yüzden glutensiz beslenmeyle ilgili araştırma yapıyorum. Bilgiler için teşekkürler.
YanıtlaSilAaa kadriye hanim yeni gordum kusura bakmayin 😎😎😎 ben de surekli arastirip yazmaya calisiyorum. Ne kadar cok kitleye ulasirsak o kadar bilinclenecegiz insallah 🤗🤗🤗🤗
Sil